Namaz od lješnjaka, zdravija verzija omiljene Nutelle

Jedan od najpopularnijih čokoladnih namaza, koji se u reklamama prikazuje kao zdrav, zapravo je jako kaloričan i prepun štetnog šećera – u 2 žlice krije se čak 21 g šećera, odnosno 5 kockica šećera. Riječ je o omiljenoj Nutelli, koju najviše vole djeca (ali i mnogi odrasli).

Među njenim sastojcima su i mlijeko u prahu, koje sadrži štetni oksidirani kolesterol, palmino ulje, koje se smatra kancerogenim i čija proizvodnja ugrožava naš planet, te štetni sojin lecitin. A lješnjaci koji se dodaju u ovaj namaz često su zagađeni pesticidima.

Zbog svega toga mi smo se odlučili Nutellu zamijeniti zdravijom homemade verzijom – bez štetnih sastojaka i rafiniranog šećera.

Zdravija inačica čokoladnog namaza

Za pripremu ovog jednostavnog namaza trebat će vam domaći lješnjaci, kakao prah (birajte kvalitetniji), ekstrakt vanilije i kokosovo ulje. Organski lješnjaci i sirovi kakao, koji obiluju vlaknima i moćnim antioksidansima, čine ovaj namaz zaista zdravim izborom.

Rafinirani šećer zamijenili smo prirodnim zaslađivačem, poput meda (ili javorova sirupa), koji daje snažan poticaj vašem imunitetu. Naravno, birajte domaći, kvalitetni med.

Iako ovaj homemade namaz nije toliko fino kremast kao originalna Nutella (više podsjeća na bademov maslac), vrijedi ga isprobati jer je riječ o zdravijoj opciji, u kojoj će moći uživati i vaši mališani.

Veganski namaz od lješnjaka možete bez grižnje savjesti mazati na integralni kruh i palačinke, dodavati u muffine i druge slastice… Ili jednostavno pojedite žlicu-dvije kada vas uhvati nezaustavljiva želja za slatkim (pritom ćete u organizam unijeti samo prirodne šećere iz meda ili javorova sirupa).

Veganski namaz od lješnjaka i kakaa

Sastojci:
  • 2 šalice organskih lješnjaka
  • 1/3 šalice prirodnog zaslađivača (meda ili javorova sirupa)
  • 1/4 šalice kvalitetnog kakao praha
  • 1 žlica kokosova ulja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/8 žličice himalajske soli
Priprema:
  1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Lim obložite papirom za pečenje pa po njemu rasporedite lješnjake. Pecite ih u pećnici 12-15 minuta.
  2. Potom prebacite tople lješnjake u posudu s poklopcem pa protresite kako biste im uklonili koru (ili ih stavite u čistu krpu pa protrljajte kako bi se kora odvojila). Očišćene lješnjake ubacite u multipraktik ili kvalitetni blender te, postupno dodajući otopljeno kokosovo ulje, miksajte oko 5 minuta – sve dok ne dobijete teksturu maslaca.
  3. Izmiksanim lješnjacima dodajte prirodni zaslađivač (med ili javorov sirup), kakao prah, ekstrakt vanilije i sol. Ponovno malo izmiksajte kako bi se sastojci lijepo povezali i vaš je zdravi namaz gotov!
  4. Prebacite u staklenku s poklopcem i čuvajte u hladnjaku do nekoliko tjedana – iako sumnjamo da će vam toliko dugo trajati!.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads